Anaokulu Eğitimi: Anaokuluna adım adım hazırlık

Okul öncesi eğitim artık bizim ülkemizde de çok önem kazandı. Anaokuluna gidecek olan çocuğun ailesi sanki çocuğu üniversiteye gönderiyormuş gibi heyecan duyar. Aynı şeyi çocuktan da bekler. Fakat bazen bu durum beklendiği gibi olmaz. Aile bakar ki çocuk okulu sevmiyor.
Çocuk o güne kadar model olarak gördüğü anne-babasından temel eğitimi almıştır, burada sağlanan imkanlar çerçevesinde de belli bir psiko-sosyal olgunluğa gelmiştir. Fakat bu yeterli değildir. Yani anaokulu eğitimi şarttır çünkü çocuk yetişkin olabilmenin temellerini buradan alır.
Çocuk okula gittiği ilk gün veya birkaç gün sonra okula gitmeyi istemeyebilir ama ailelerin sabırlı olmaları gerekir. Eğer çocuk daha okula başlamadan bunu reddediyorsa, çocuk ilk hafta oyun saatlerinde okula bırakılıp bir hafta okula alışması sağlanabilir. Çocuk okula bırakıldığında ağlıyorsa, bir süre ailenin beklemesi gerekir. Çocuk o gün için arkadaşlarına ve öğretmenine alışınca, anne veya bakan kişi evine dönebilir.
Çocuk yuvaya ağlayarak geliyorsa, yuvada da ağlamayı sürdürüyorsa ortada araştırılması gereken bir problem var demektir. Bu süreçte çocuk evde de hırçınlaşır. Uyumaz anneye aşırı düşer veya reddeder. Uykusu bozulur. Ama sabırlı olmak gerekir. Bu durum mutlaka düzelecektir.
Bazı çocuklar ise yuvaya isteyerek başlar çünkü okulun nasıl bir yer olduğunu merak ediyordur. Merakını yendikten sonra, artık annesiyle evde olmayı tercih eder.
Kimi çocuklar ise istekle başlar ve aynı motivasyonla devam eder. Bu farklılıklar anne-baba tutumu, çocuğu birebir yetiştiren kişinin tutumuyla direk ilgilidir.
Okul öncesi eğitim neden gerekli?
Son yıllarda eğitim ile ilgili yapılan değişikliklere bakıldığında, okul öncesi eğitim insan yaşamının temelini oluşturuyor. Özellikle de 3 yaşından itibaren okul öncesi eğitimin şart olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Çocuk gelecekteki yetişkin hayatının temellerini burada atıyor. Okul öncesi eğitim neden gerekli bir göz atalım.
- Anaokulunda, çocuklar yaş dönemlerine uygun renk, şekil, sayı ve kavramları öğrenirler.
- Anaokullarında çocuklar paylaşılmayı, karar almayı, sıra beklemeyi, kendini ifade etmeyi, kurallara uymayı öğrenirler.
- Anaokullarında koyulan kurallar ve bazı sınırlar sayesinde çocuk, kurallara uymayı ve kendini ifade etmeyi öğrenir.
- Anaokuluna giden çocuklarda, öğrenme bozukluğu veya sosyal destek ihtiyacı varsa, bu durum erken yaşta belirlenir ve sorunun çözümlenmesi daha kolay olur.
- Anaokullarında çocuklar çeşitli oyuncaklarla oynayarak bunları korumayı ve arkadaşlarıyla paylaşmayı öğrenir. Çıkan ufak kavgalarla, çocuk problem çözmeyi, kendini ifade etmeyi ve karşısındaki kişilerin haklarına saygı duymayı öğrenecektir.
Çocuk Anaokuluna neden gitmek istemez?
- Yeni bir kardeşinin dünyaya gelmesi
- Anne- baba tutumları (aşırı korunmuş veya yeterince ilgiden yoksun çocuklar vb.)
- Anne-babanın boşanması
- Anne-babanın seyahat nedeniyle sık sık evden ayrılmaları
- Ev değiştirilmesi
- Anne-babanın kendi kaygılarını çocuklarına hissettirmeleri
- Çocuğa aşırı sorumluluk yüklenmesi
- Anaokulu ortamının sıcak ve güvenli olup olmaması
- Çocuğun uyum sürecinde anaokulu yetkilerinin aceleci davranmaları
- Obje devamlılığının kazanılmış olup olmaması (Bir objenin onun yanında olmasa bile örneğin “anne giderse geri gelir” şeklinde algılanabilmesi üç yaşlarında kazanılmaktadır. Üç buçuk yaşlarına kadar anneden ayrılırken çocuğun ağlaması olağandır. Üstelik çocuğun anne ayrılığına bir tepki vermemesi de düşündürücüdür)
Çocuğa Anaokulunu sevdirmek için neler yapılabilir?
- Çocuğun okul ortamında öğretmene güvenebilmesi için sevgiye dayalı iletişimin kurulması gerekir.
- Anne babanın çocukla ilgili tüm bilgileri öğretmene detaylı bir şekilde vermesi gerekir. Böylece öğretmen çocukla daha güzel ilgilenecek ve çocuğun okulu sevmesini sağlayacaktır.
- İlk günler çocuk okulda kısa süreli bırakılmalı ve her gün biraz daha fazla süre okulda bırakılarak okula alıştırılmalı.
- Öğretmenin çocukla birebir ilgilenebileceği saatler planlanmalıdır.
- Çocuk anne babaya çok düşkünse, onları hatırlatacak bir eşyayı yanında bulundurmaya izin vermek gerekir.
- İlk günlerde eğlenceli, neşeli, kaynaştırıcı etkinlikler yapılmalıdır.
- Sabah evden telaşlı bir şekilde değil kahvaltı ederek mutlu bir şekilde çıkılmalı. Bu nedenle çocuğun yatış ve kalkış saatlerinin düzene konulması çok önemlidir.
- Anaokuluna giden çocuğun “bugün neler yaptın, neler yedin, okulda neler oldu?” diye sorgulanmaması, sizin gün içinde yaptıklarınızı anlattıktan sonra “senin de bana anlatmak istediğin şeyler var mı?” diyerek ona olanları anlatma fırsatı yaratılması gerekir.
- Çocuğun aynı yaşta olan diğer çocuklarla asla kıyaslanmaması gerekir.
- Tüm tavsiyelere uyulduktan sonra, hala bir sorun varsa, bir uzmana başvurulması gerekir…
Konu Resmi İçin Teşekkür (Thanks For The Image):
Jupiterimages on Picspree