Yeni Doğan Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılmalı?
Bebeğinizle kurulan en kuvvetli iletişim yollarından biri onunla temas halinde olmaktır. Bebek banyo yaptıkça rahatlar, gevşer ve uykuya dalar. Hele ki, annesi ve babası ona masaj da yaptı mı keyfine diyecek yoktur.
Bebeklerin cildi çok hassastır. Bu hassas cilde, doğru bakımı uygulamak onun mutluluğu ve sağlığı için çok önemlidir. Düzenli temizlik bebeğin cildinin sağlıklı, tertemiz ve bakımlı olmasını sağlar. Banyo zamanı bebeğinize dokunmak, onu okşayarak sevdiğinizi hissettirmek için en uygun dakikalardır.
Banyo sonrasında bebeğinizin üşümemesi veya uygunsuz bir ortamda kalmaması için banyo öncesinde hazırlığınızı yapmak önemlidir. Kıyafetlerini, bezini, vücut losyonlarını vb. şeyleri hazır bulundurun. Banyo yaptırırken bebek küçük olduğu için eşinizden veya annenizden yardım alın.
Banyo sırasında ihtiyaç duyacağınız gerekli malzemeler nelerdir?
Pamuk çubuklar-Kulak kıkırdaklarını temizlemeye yardımcı olur,
Yumuşak lif,
Banyo havlusu,
Temiz bez ve giysiler,
Tarak veya yumuşak saç fırçası,
Bebeklere özel vücut şampuanı,
Bebe losyonu veya yağı,
Banyo küveti,
Kumaş küvet kılıfı veya sünger-Bebek banyo yaparken güvenliğini sağlar,
Sıcaklığı ayarlanmış yeteri kadar su,
Bebeği ne zaman banyo yaptırmak gerekir?
Bebeği banyo yaptıracak en doğru zaman midesinin çok dolu olmadığı zamandır. Emzirdikten 1 saat sonra uygun bir zaman olacaktır. İlk banyoyu ılık bir ortamda, kısa bir süre de yapın çünkü bebek ortama yavaş yavaş uyum sağlayacaktır. Bebek ilk banyosundan hoşlanmayabilir, böyle durumlarda eğer çok huzursuz olursa, sünger ve suyla silme şeklinde vücut bakımı yapabilirsiniz. Bebek ortamına alıştıktan sonra, banyoyu tekrar denemelisiniz.
Yaz aylarındaysanız, bebek banyoya alıştıktan sonra her gün banyo yaptırın. Böylece bebeğinizin kafasında konak, vücudunda isilik oluşmaz. Kış aylarındaysanız, 3 veya 4 günde bir banyo yaptırmanız uygun olur. Eğer evinizin sıcaklığı uygunsa, kışın dahi her gün banyo yaptırabilirsiniz.
Bebeği banyoya alıştırmak için neler yapılabilir?
Önce bebeğin giysilerini çıkarın ve onu yumuşak bir havluya sarın fakat bezini çıkarmayın. Kötü sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.
Banyo yaptırmaya önce yüz bölgesinden başlayın.
Bir pamuk veya yumuşak bir bezi ılık suyla ıslatın ve yavaşça bebeğin gözlerini silin. Gözleri temizlerken her göz için yeni bir pamuk ıslatın ve gözü iç kısmından dış kısmına doğru temizleyin.
Bebeğin yüzünü, boynunu, burnunu, kulaklarını, kulakların arkasını ve boynunu yumuşak hareketlerle silerek temizleyin ve kurulayın.
Bebeğin sarılı olduğu havluyu açmadan önce elinizle ensesinin altından başını destekleyin, kolunuzla da sırtına destek verin.
Bebeğin yüzünü yukarı bakacak şekilde tutun ve küvet kumaşının üzerine yatırın.
Suyun sıcaklığı (36-37 derece olmalı) dirseğinizle kontrol edin.
Temiz bir kap alın ve başını ılık su ile ıslatın.
Bebekler için parfümsüz hipoalerjenik şampuanla yıkadıktan sonra masaj yaparak başını durulayın.
Yumuşak lifle tüm vücudunu güzelce yıkayın.
Bebeğin tüm vücudunu, boğum aralarını güzelce temizleyin ve durulayın.
Bebeğinizi durulama işleminden sonra temiz bir havlu üzerine yatırın, yumuşak hareketlerle ve nazikçe vücudunu kurulayın.
Uygun bir nemlendirici losyon veya bebe yağını masaj yaparak vücuduna uygulayın.
Giydirme işlemini bitirdikten sonra battaniyesine sararak kucağınıza alın.
Bebeğiniz tekrar sizi emmeye ve güzel bir uyku çekmeye artık hazır durumda.
Konu Resmi İçin Teşekkür (Thanks For The Image):
Alina Braha on Pixabay