Balık Nasıl Temizlenir?
Balığın doğru şekilde temizlenmesi ve kesilmesi hem sağlığımız hem de balığın doğru şekilde pişmesi için çok önemlidir. Balığı doğru şekilde temizlemediğinizde içindeki bağırsak kısmında bulunan zararlı maddeler kalır, doğru şekilde kesmediğinizde de pişme esnasında dağılmalar olur. Balıkları temizlerken neler yapmanız gerektiğini aşağıda tüm detaylarıyla bulabilirsiniz.
Küçük Balıklar Nasıl Temizlenir?
Küçük balıkların çoğu pulsuzdur ve temizlerken bıçak kullanmaya gerek yoktur. Bazı kişiler balığı kafasıyla birlikte yemeği tercih ederken, bazı kişiler ise kafasız yemeği tercih ederler. Eğer balığı kafası ile birlikte pişirecekseniz, temizlerken farklı bir yöntem kullanmanız gerekir.
Örneğin istavrit temizleyeceksiniz. Balığı sol elinizle sıkıca tutun, sağ elinizin baş ve işaret parmağını balığın solungaçlarının altına geçirin ve solungaç kısmını sıkıca tutup çekin. Bu parçayla birlikte karın kısmı da gelecektir. İçindeki bağırsak kısmını da başparmağınızla yararak çıkarın. Balığı kafasız yiyecekseniz, sol elinizle balığı sıkıca tutup sağ elinizle kafayı koparın ve başparmağınız ile bağırsak kısmını delip bağırsakları çıkarın.
Balıkların kılçıklarını çıkarmak istiyorsanız, bağırsaklarını temizlediğiniz bölümden aşağıya doğru parmağınızı kuyruğa doğru itin. Balık kuyruğa kadar açılacaktır. Kuyruk bölümünden de kılçığı hassas bir şekilde tutup çıkarın. Bu yöntem en çok hamsi temizlerken kullanılır. Temizledikten sonra balıkları bol suyla yıkayın.
Orta Büyüklükteki Balıklar Nasıl Temizlenir?
Çinekop, levrek, lüfer, mezgit, çipura gibi orta büyüklükteki balıkları temizlerken bıçak kullanmak gerekir. Balığın karnını boğazından karnının dip kısmına kadar bıçak yardımıyla yarın ve bağırsaklarını çıkarın. Daha sonra solungaçları sıkıca tutup çekin. Temizlediğiniz balığın içinde siyah zar gibi bir tabaka ile karşılaşabilirsiniz. Bu kısmı iyice kazıyın ve bol su ile yıkayın. Eğer bu siyah zarı iyice temizlemezseniz, piştikten sonra bu kısımlarda acı bir tat oluşacaktır.
Büyük Balıklar Nasıl Temizlenir?
Mutfak makasıyla balığın kafasını, iki yanındaki yüzgeçleri, bağırsak bitimindeki yüzgeci ve sırt yüzgecini kesin.
Kuyruğu “V” yapan kısımdan keserek düzleştirin. Kuyruğun düz kesilmesi şart değildir. Biraz kısaltmak kaydıyla istenilen şekilde kesilebilir.
Somon balığı gibi çok ince pullu balıkların dışında bütün balıkların pulları temizlenmelidir. Pulları temizlemek için bir balık pulu temizleyicisi veya bıçağın tersini kullanın. Pulları kuyruktan kafaya doğru bıçak veya pul temizleyicisi ile temizleyin. Pulları temizlerken etrafa sıçramasını istemiyorsanız, geniş bir poşet bulun ve balıkları bunun içine sokarak temizleyin. Böylece pullar poşetin içinde kalacaktır. Balığı bol su ile yıkayın. Elinizle her iki yanında pul kalıp kalmadığını kontrol edin ve gerekiyorsa bu işlemi tekrarlayın.
Yaklaşık olarak, kafanın iki yanındaki yüzgecin bittiği hizaya kadar keserek karnı yarın. Kestiğiniz karnı, bir elinizle açık tutarak diğer elinizle balığın iç organlarını çekin alın. İçinde kan pıhtısı bırakmamaya dikkat edin. Balığın dışını ve içini bol suyla yıkayın.