logo
Sağlık & Güzellik   05.01.2012   28141

Ev Kazalarından Korunma Yolları. Evimizde Daha Güvenli Bir Yaşam

Bu Yazıyı Paylaş:

Evimizde olabilecek ev kazalarının neler olduğunu bilirsek, daha tedbirli olabilir ve bunları en aza indirebiliriz. Güvenle ve mutlulukla yaşamak istediğimiz evimiz, bazen dikkatsizlik çoğu kez de ihmal nedeniyle çok ciddi riskleri barındırabiliyor.

Sadece kendi çevremde yaşanmış gerçek olaylara bakıyorum da ne çok ev kazası varmış diyorum. Bunları gözümün önünden geçirince bu konuda bir yazının faydalı olacağını düşündüm.

Pendik'te oturan can arkadaşım Ahmet okumaya çok düşkündür. Odasında yatağının hemen üstünde duvarda kocaman bir kitaplık bulunur. Ben bildim bileli o kitaplık oradadır. Ancak bir gün içindeki yüzlerce kitapla birlikte düşeceği tutmuş. Allah korumuş ki o sırada altında yatan yokmuş. Yoksa en az 100 kg olan kitaplar ve ahşap kitaplığın altta yatan birinin üzerine düşmesinin vereceği hasarı düşünmek bile ürkütücü. Demek ki duvara monte edilen bu tip rafların altında ne olduğuna dikkat edilmeli. Yatak gibi, TV gibi, elektronik eşyalar gibi tehlike yaratabilecek şeylerin üzerine monte edilmemeli.

Lise yıllarında sıra arkadaşım olan Ali'nin kafasının yarısında saçları yoktu. Diğer yarıdaki saçları bu kısma getirerek kapatıyordu. 3 yaşlarındayken sobanın üzerinde kaynamakta olan çaydanlık kafasına düşmüş ve kafa derisi haşlanmış. Doktorların söylediği, eğer su tamamen kaynamış olsaymış bu kadar hasar vermezmiş ancak tam kaynamak üzere olan su döküldüğü için zehirleme de yapmış ve bir daha kafanın o haşlanan kısmında saç çıkmıyor. Tabi daha kötüsü de olabilirdi, örneğin gözlerini de kaybedebilirdi.

Yıllar önce benzer bir olay ablamın başına gelmişti. Üniversite sınavlarına hazırlandığı dönemde, test çözerken çalışma masasına bir demlik de çay koymuş. Sonra dalgınlıkla demliğe eli çarpmış ve devrilen çaydanlık tüm bacaklarını haşlamış. Çok acı çekip, aylarca hastaneye gitmesi gerekmişti.

Bu şekilde yanma ve haşlanmalar çok oluyor. Sıcak sobalara, yanan ocağa, demliklere, sıcak yemek tencerelerine karşı dikkatli olmak gerekiyor. Ocağımız çocukların erişeceği seviyedeyse, yemek pişirmek ve çay demlemek için daha arkadaki kısımları kullanmak, ön kısımlara koymamak gerekiyor ki çocuklar ellemesin. Pek çok yerde görüyorum, misafire çay servisi veya yemekte sıcak çorba servisi yaparken insanların kafasının üzerinden geçirip servis yapıyorlar. O kadar tehlikeli ki. Bir dökülse ne olacak? Hiçbir zaman, aman ne olacak canım dememek lazım.

Elektrik prizleri özellikle çocuklar için tehlike yaratıyor. Bu meraklı veletler her şeyi karıştırmakta çok becerikliler ve hiçbir zaman bunun getireceği risklerin farkında değiller. Yıllar önce kardeşim Sermet evde oynarken birden "Kim vuruyo banaa, neden vuruyosunuz banaa" diye bağırmaya başlamıştı. Ne olduğuna bakmak için annemle birlikte koştuk. Eline bir çivi alıp prizdeki deliklerden birine sokmuş. Allah'tan devre tamamlanmadığı için sadece kendisine vurma gibi elektrik çarpmasını hissediyor ve bağırıyor. Bu gibi durumlarda hemen tüm sigortaları kapatıp devreyi kesmek gerekiyor. Elektrik çarpmalarına karşı, evimizdeki sigorta kutusunun erişilebilir bir yükseklikte olmasında fayda var. Eskiden beyaz porselenli, içine tel sarılıp çevirilerek takılan sigortaları vardı. Bunların sökülmesi zaman alıyordu. Şimdikiler düğmeli ve çok pratik, hemen indirip kapatabiliyorsunuz. Evinizde halen eski tip sigorta varsa değiştirmekte fayda var.

Çocukları ev kazalarından korumak için hazır güvenlik kitleri var. Çeşitli anne-çocuk internet sitelerinden kolaylıkla bulabileceğiniz bu kitlerde, masa ve sehpaların köşelerine geçirilip, çarpma anında hasarı azaltacak yumuşak kılıflar mevcut. Yukarıda bahsettiğim elektrik kazalarına karşı prizlere takılabilecek, plastikten yapılmış, elle hemen çıkmayan ancak çıkartma aparatı ile kolayca çıkartılan emniyet kilitleri de var. Küçük çocuğunuz varsa bunlardan almakta büyük fayda var.

Küçük çocuğunuz varsa şunlara da dikkat etmelisiniz.

Etrafta kesici, delici alet bırakmamalısınız. İğne, makas, bıçak, cam ürünler gibi kesici ve deliciler kesinlikle çocukların erişemeyeceği yerlere konmalıdır. Dolapları ve çekmeceleri karıştırmamaları için kapakların tutacaklarını, onlar biraz büyüyüp bilinçlenene kadar sökmek iyi bir tedbir olacaktır. Daha modern bir tedbir olarak, hazır satılan çocuk güvenlik kitlerinin içinde çekmeceleri içten kitleyen ve dolap kapaklarının açılmasını engelleyen çocuk kilitleri mevcut. Böylece dolap ve çekmeceleri açamazlar. Yine de onların erişim seviyesindeki yüksekliğe kesici ve delici aletler bırakılmamalıdır.

Sadece çocuklar değil büyükler için de bu kesiciler risk taşımaktadır. Bulaşık yıkarken bardağın kırılıp eli kesmesi çok rastlanan bir ev kazasıdır. Ekmek, meyve, sebze keserken elin de kesilmesi yine çok rastlanan bir kazadır. Bu tip kesici aletler kullanılırken çok dikkat edilmeli ve elimiz kesicilerin altına konmamalıdır.

Yutulabilecek küçüklükte parçalar içeren oyuncaklar 3 yaşın altında çocuğunuz varsa eve sokulmamalıdır. Daha büyük parçalı oyuncaklar seçilmelidir. Bozuk para, düğme pil, giysi düğmeleri gibi yutulması muhtemel küçük parçalar ortalıkta bırakılmamalıdır.

İlaçlar ve deterjanlar çocukların erişemeyeceği yerlere konmalıdır. Ayrıca makyaj malzemelerinin çoğu da zehirleyicidir ve çekici ambalajlara sahip olduklarından çocukların çok dikkatini çekerler. Çocuklar anne ve babalarını taklit etmeyi çok zeverler. Babasının traş bıçağıyla elini - yüzünü kesen çocuklar bir hayli fazladır. Kozmetik ürünlerle kişisel bakım ürünlerine bu yönden dikkat edilmelidir. Ruj yiyen, parfüm içen, kremleri tüplerinden emen çocuklar bir çok ev kazası istatistiğine geçmiştir.

Yüksekten düşme sonucu yaralanma hatta ölüm vakaları çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de dikkat etmesi ve tedbirli olması gereken ev kazalarındandır. Bundan bir süre önce oğlumuzu hastanenin çocuk servisine götürmemiz gerekmişti. Çocuk cerrahı olan doktor endişeyle bir telefon görüşmesi yapıyordu. Konuşması bitince üzüntüyle açıkladı. 3 yaşında bir çocuk üçüncü kattan düşmüş ve acile getirilip hemen ameliyata alınmış. Ameliyatta bizzat bulunan doktor ne yazıkki kurtulma şansının az olduğunu belirtiyordu.

Özellikle kapı pencerelerin sürekli açık olduğu bahar ve yaz aylarında balkondan ve pencereden düşme olayları artıyor. Küçük çocukları yalnız bırakmamalı ve her zaman bir büyüğün gözetiminde olmaları sağlanmalıdır. Ev hanımlarının cam silerken, çamaşır asarken veya halı silkelerken yüksekten düşmelerini çok duyuyoruz. Bunun acı örneklerinden birini bu yaz sonunda bizzat yaşadık. Didim'deki yazlık komşumuzun oğlu 30 yaşında olmasına rağmen Denizli'deki evlerinin 6'ncı katında buluna balkonundan düştü ve hayatını kaybetti.

Bahar ve yaz aylarında açık bırakılan kapı ve pencerelerin, cereyan yapıp çarpması da büyük riskler içeriyor. Yine bir komşumuzun torunu böyle çarpan kapı arasına elini sıkıştırdı ve ne yazık ki parmakları kesilmek zorunda kaldı. Kapı ve pencelerin arasına parmakların sıkışmasını önlemek için önlerine ağır birer engel koymak gerekir. Ancak bazen aniden ve o kadar kuvvetli bir rüzgar çıkar ki önündeki ağırlık yeterli olmaz. Bu gibi değişken havalarda çok daha dikkatli olmak gerekir.

Kayma ve düşme sonucu yaralanmalara da çok rastlanmaktadır. Merdivenden kayma, yerler silindiğinde kayarak düşme sonucu yaralanma gibi riskler var. Ev hanımlarının bir yeri yeni sildiğinde evdekilere bu konuda uyarı yapmasında fayda vardır. Mutfakta yere yağ döküldüğünde o alan iyice temizlenmelidir. Kızartma yapıldığında yerlere de sıçrayabilir, bu da zemini kayganlaştırır.

Çocuklar çok hareketli olduklarından masa, sehba gibi yerlere ve daha korkuncu cam vitrine çarpabilir. Masa ve sehpaların keskin kenar ve köşelerine kılıf yaptırmak iyi bir tedbirdir. Cam vitrinlerin de çocukların çarpabileceği oyun alanlarından uzakta olması veya yönünün değiştirilmesi de uygun olacaktır.

Özetle evimizde dikkat etmemiz ve tedbir almamız gereken kaza riskleri şöyledir.

Yanmalar: Tencere, tava, demlik, her tür sıcak materyalle temasa dikkat edilmeli. Mutlaka tutacak kullanılmalı, insan üzerinden servis yapılmamalı ve tehlike yaratacak kadar yakınımıza alınmamalıdır. Kibrit, çakmak gibi aletler çocuklardan uzak tutulmalıdır.

Kesici Delici Aletler: İğne, makas, bıçak ve cam eşyalar çocukların erişebileceği yerlerden uzak tutulmalıdır.

Yutma ve Boğulmalar: Küçük parçalar içeren oyuncaklar, bozuk para, düğme pil gibi şeyler çocuklardan uzak tutulmalıdır. İlaçlar çocukların erişemeyeği yerlerde muhafaza edilmelidir.

Zehirlenmeler: Deterjanlar, ilaçlar, bozuk yiyecek ve içeceklere dikkat edilmelidir. Kozmetik ürünlerin de tehlikeleri unutulmamalıdır.

Yüksekten Düşme: Halı silkelerken, çamaşır asarken, cam silerken dikkatli olunmalıdır. Özellikle çocukların pencere ve balkonlarda oynamasına müsade edilmemeli veya mutlaka bir büyük gözetiminde olmalıdırlar.

Kapı ve Pencereler: Cereyandan çarparak el, ayak gibi uzuvların sıkışması riski gözardı edilmemelidir.

Elektrikli Aletler: Elektrik prizlerine çocuk güvenlik kitleri uygulanmalı. Elektrikli aletler çocuklardan uzak tutulmalı ve bunlar kullanılırken dikkat edilmelidir. Sigortalara erişim kolay olmalıdır.

Kayma ve Düşme: Kaygan zemin olduğunda bu konuda evdekiler uyarılmalıdır.

Peki bir ev kazası meydana geldiğinde ne yapılmalı? Bu konu Evimizde İlk Yardım başlıklı ayrı bir yazımızın konusu olacaktır.

Bu yazıyı okuyan siz değerli okurlarımıza kazasız bir yaşam dilerim.

Yazar: Samet Egesoy

Bunları Okudunuz mu?
Yayla Çorbası

Yayla Çorbası

Çorbalar   28.02.2012   19382

Yayla Çorbası nasıl yapılır? Yayla Çorbası tarifi. Nefis nane kokulu, bol yoğurtlu bu çorba çocuklarınız için de son derece besleyici.

Kıymalı Mantar Sote

Kıymalı Mantar Sote

Et Yemekleri   16.02.2012   28784

Mantar, sebze ve kıyma lezzetinin buluştuğu bu tarif hem çok pratik hem de çok lezzetli. İşten eve geldiğinizde çok çabuk hazırlayabileceğiniz bir yemek.

Kıymalı Karnabahar

Kıymalı Karnabahar

Sebze Yemekleri   29.03.2012   22412

Kıymalı Karnabahar tarifi, Kıymalı Karnabahar nasıl yapılır? Bol kıymalı, domatesli bu tarifimiz çocuklarınız için de çok sağlıklı bir yemek olacak.

Yorum Yazabilirsiniz

(E-postanız Yayınlanmayacaktır.)
Karakter  Kaldı

Yorumlarınız & Sohbet

Bu İçeriğe Henüz Yorum Eklenmemiş. İlk yorum yazan siz olun.

Yeniliklerden Haberdar Olabilirsiniz!

Gizlilik ve Çerezler
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Gizlilik ve Çerez politikalarımızı inceleyebilirsiniz.