Evimizde çöpe attığımız çok şey olur. Ekmekler bayatlar, çocuklar ikinci gün aynı yemeği yemek istemezler, ertesi gün dışarıda yemek yeriz ya da canımız başka birşey yemek ister ve yemekler kalır, bazen elimizi ayarlayamayıp yemeği çok yaparız. Peki sonra ne olur? Bir çoğumuz vakti olmadığı için veya üzerine fazla düşünmediği için bu yiyecekleri çöpe atar. Sonuç olarak bu aile bütçesinde bir kayıp oluşturur. Gelin, bu kayıpları kazanca çevirmenin yollarını öğrenelim.
Evde en çok atılan şey öncelikle ekmeklerdir. Halbuki bayat ekmeklerle yapılacak çok şey vardır.
-Sabahları ekmeklerin üzerine zeytinyağı sürün, bir dilim domates ve biberle süsleyip üzerine kaşar rendeleyip kekik serpin. Fırında 15-20 dakika pişirin harika bir kahvaltı olacaktır.
-Bayat ekmeklerle yumurtalı ekmek yapabilirsiniz.
-Küçük küp şeklinde doğradığınız ekmekleri fırın tepsisine koyup 15-20 dakika pişirip kıtır ekmek yapabilirsiniz. Bu kıtır ekmekler çorbalarınızın üzerine çok yakışacaktır.
-Yaptığınız kıtır ekmekleri rondodan geçirerek galeta ununuzu kendiniz yapabilirsiniz.
-Ekmeklerinizi dilimleyerek buzdolabına atıp sabahları tost yapabilir, üzerine zeytinyağı ve sarımsak ekleyerek fırına atıp sarımsaklı ekmek yapabilir ya da köfte yaparken kullanabilirsiniz.
-Eşiniz ekmeği tüketeceğinizden fazla aldı ise, ekmek tazeyken bir poşete koyup buzluğa atabilirsiniz. Çıkardığınızda aynı tazelikte olduğunu göreceksiniz.
Yemek yaparken bazen ölçüyü fazla kaçırırız ve yemeği ihtiyacımızdan fazla pişiririz. Yemeği birkaç gün üst üste yemek veya eskimiş yemeği dökmek yerine, bu önerilerimizi çok beğeneceksiniz.
Yemeğiniz ocaktan iner inmez, sıcakken boş bir kavanoza koyun ve üzerinde bir parmak kadar boşluk bırakın. Kavanoz kapağını çok sıkı bir şekilde kapatın ve ters çevirin. Böylece yeni pişmiş yemeğinizi konserve yapmış olacaksınız. Bu yaptığınız konserveleri 2 ay sonra bile kullanabilirsiniz.
Bir paket makarna pişirdiniz fakat hepsi yenmedi, çocuklarınız da ertesi gün makarnayı aynı şekilde yemek istemiyor. Bu durumda, makarnanızı tazeleyebilirsiniz.
Bir kase yoğurdun içine makarnanın miktarına göre sıvı yağ ve 2 yumurta kırın. Makarnayı bu karışımla iyice harmanlayın. Fırın tepsisine koyup üzerine kaşar rendeleyin. Makarnanızı yeni bir yemeğe dönüştürmüş olarak ikinci gün daha keyifli yiyebilirsiniz.
Kalan makarnanızla ertesi gün içine istediğiniz malzemeler koyarak makarna salatası yapabilirsiniz.
Kurumaya Başlayan Peynirleri Değerlendirin
Dolapta kurumaya yüz tutmuş peynirlerinizi atmayın. Bu peynirlerle tost ve fırında ekmek dilimleri yapabilir, yaptığınız makarna ve eriştelerin üzerine rendeleyebilir veya tarhana çorbasının içine koyabilirsiniz. Hemen kullanmayacaksanız buzluğa atabilir daha sonra gözleme yada böreklerinizin içine kullanabilirsiniz.
Pirinç pilavınız kaldıysa bununla hemen bir yayla çorbası veya kadınbudu köfte yapabilirsiniz. Hemen kullanmayacaksanız buzluğa atıp daha sonra kullanabilirsiniz. Pirinç buzlukta saklanmaya uygun bir gıdadır.
Ispanak ve pırasa yemeğini çocuklar çok severek yemezler ve genelde bu yemekler ertesi güne kalır. Kalan ıspanak ve pırasalarınızı börek yapmak için kullanabilirsiniz. Her iki malzemeye de biraz peynir ya da lor ilavesi yaparak, isterseniz salça ekleyerek lezzetli böreklere dönüştürebilirsiniz.
Bitki kökleri bol miktarda vitamin içerir fakat biz ıspanak köklerini atarız. Halbuki ıspanak kökleri semiz otu yemeğine çok yakışır. Ispanak köklerinizi atmayın ve buzluğa koyun. Semizotu yemeği pişirirken soğanı ve salçayı kavurduktan sonra ıspanak köklerini ilave edin.
Eğer ıspanak köklerini tazeyken kullanmak istiyorsanız, kökleri hafif haşlayın ve patates salatası yapıp içine ilave edin. Böylece daha lezzetli bir patates salatası yapabilirsiniz.
Ispanak pişirdiğiniz gün ıspanak köklerini güzelce yıkayın, bir patatesi ve soğanı küp küp doğrayın, ıspanak kökleriyle birlikte suda haşlayın. Daha sonra bunları blendırdan geçirin. Tuz, karabiber, ve yağ ilave edin. Çok lezzetli ve besin değeri yüksek bir çorba yapın.
Bazen tariflerde sadece yumurtanın beyazına ihtiyacımız olur ve sarısı kalır. Bu yumurta sarsından hemen doğal mayonezinizi yapabilirsiniz. 1 yumurta sarısına yarım fincan yağ, 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve bir tutam tuz ekleyin. Blendır ile 5-6 dakika kadar çırpın. Mayoneziniz 5-6 dakikada hazır olacaktır. Hem yumurtanızı atmayacak hem de katkı maddeleri içermeyen mayonezini elde etmiş olacaksınız.
Balınız şekerlendiyse, kışın yaptığınız bitki çaylarında kullanabilir veya ballı kek yapabilirsiniz.
Karnıyarık yaparken çok miktarda yağ harcarız ve aslında patlıcanı da sağlığımıza zararlı hale getiririz. Çünkü bir çok yağ çok fazla ısı ile temas ettiğinde trans yağa dönüşür. Özellikle çiçek yağı! Bunun yerine, patlıcanlarınızın üzerini zeytin yağı ile yağlayın ve fırına atın. Kızardıktan sonra her zamanki içi hazırlayarak daha sağlıklı bir yemek hazırlayabilir ve daha az yağ kullandığınız için aile bütçenize katkıda bulunabilirsiniz.
Ramazanlar pidesiz düşünülemez. Hele karnımız aç olunca pideleri ikişer üçer alırız ama iftarda karnımız çabukcak doyar. Kalan pidelerinizi sahur için pizzaya dönüştürebilirsiniz. Pideleri ortadan ikiye ayırın, üzerine biraz teryağı sürün. En çok sevdiğiniz pizza malzemelerini kullanarak üzerini süsleyin ve fırına atın. Pide pizzanız 20 dakikada hazır olacaktır.
Misafirleriniz geldi ama kekiniz kaldı. Siz de ertesi gün yiyemediniz. Kalan kekten hafif bir tatlı yapabilirsiniz. Keklerinizi borcama dizin ve üzerlerini sütle hafif ıslatın. Daha sonra en sevdiğiniz iki çeşit pudingi kat kat üzerine dökün ve hindistan cevizi veya parça çikolatayla süsleyin. Çok hafif ve pratik bir tatlı olacaktır.
Sodanızı evde kendiniz yapabilirsiniz. Büyük bir bardağın yarısına kadar su doldurun, içine yarım limon sıkın ve karıştırın. 1 çay kaşığı silme kabartma tozunu limonlu suyun içine dökün ve hemen karıştırın. Köpük yaparak kabardığını göreceksiniz. Bu karışım tıpkı soda gibi midenizi rahatlatacaktır.
Dereotu çok dayanıklı bir sebze değildir. Bu nedenle aldığınız gün tüketmezseniz ertesi gün sararmaya veya çürümeye başlar. Aldığınız gün dereotunun tamamını yıkayın ve bir bezin üzerinde kurumaya bırakın. İhtiyacınız kadarını kullandıktan sonra kalanını ince ince kıyın ve buzdolabı poşetine koyup buzluğa atın. Dereotu buzlukta çok uzun süre dayanır. Her hafta aynı şeyi uyguladığınızda hem dereotunuzu çöpe atmamış olacaksınız hem de ihtiyacınız olduğunda elinizin altında dereotunuz hazır olacaktır.
Evimizde tüketemediğimiz, güneşte kuruyabilecek her türlü sebzeyi balkonunuzda veya evinizin güneş alan herhangi bir yerinde doğal yöntemlerle kurutabilirsiniz. Örneğin, tazefasulye, bamya, biber, nane, reyhan. Bu saydığımız sebzeler çok sıcak ortamlar olmasa da kendi kendilerine kuruyorlar. Pazardan alır almaz tüketemediğiniz bu sebzeleri bir tepsiye koyarak güneş gören havadar bir yerde kurutup kışın kullanabilirsiniz.
Sabahları çayımızı bazen fazla demleriz. Kalan çayınız ile çok lezzetli bir çaylı kek yapabilirsiniz. Bir su bardağı çayı herhangi bir kek tarifinize ekleyin ve 2 kaşık kakao ilave ederek kekinizi pişirebilirsiniz.
Zeytinleriniz yenmedi ve yumuşadıysa yada kenarlarından beyazlaşmaya başladıysa, çekirdeklerini çıkartıp poğaça yada zeytinli, dereotlu muffinler yapabilirsiniz.
Tabi ki mutfak dışında da aklınıza gelmeyen ve çöpe attığınız şeyler vardır. Örneğin gömlekleriniz eskidi ve artık giyilemez oldu. Gömlekleri atmadan önce üzerindeki düğmeleri sökün. Bu düğmeler daha sonra farklı yerlerde işinize yarayabilir.
Eve alınan dergi ve gazeteleri okuduktan sonra hemen atmayın. Çocuğunuzun okuldaki proje ödevlerini zenginleştirmek için buralardan resimler kullanabilirsiniz.
Diş macunları, el ya da yüz kremlerini bitti diye hemen atarız. Peki, bu kutuları hiç ortasından kestiniz mi? Bir kere kesin ve sonucu görün. Bu kutuları kestiğinizde en az 10 kez daha kullanabileceğiniz kadar içerik olduğunu göreceksiniz. Tüm bunlar küçük şeyler gibi gözükse de, toplama vurduğunuzda aile ekonomisinde önemli bir kazanca dönüşüyor.
Doğalgazı doğru kullanmak da aile bütçenizi korumanın önemli bir yoludur. Kışın evimizi doğru ısıtmanın etkili yolları konusunda bilinçli olmalıyız.
Mümkünse koltuklarınızı peteklerin önüne koymayın ya da koltukları peteklere çok yaklaştırmayın, kalın perdelerinizle petekleri kapamayın.
Balkon kapılarından ve camlardan ısı kaybınız çok olabilir. Camlarınızın kenarlarına mutlaka silikon çektirin, pencerelerin içini de sünger korumaları ile kaplayın. Eğer balkon kapılarınız tam olarak kapanmıyorsa, ısı kaybınız çok olacak ve evdeki ısıyı muhafaza edemeyeceksiniz, bu nedenle balkon kilitlerini yenileyin. Tabi ki ısıyı koruma amaçlı kaçakları kaparken menfezlerinizi kapamayın. Bu son derece tehlikeli olabilir.
Kışa girerken peteklerinizin havasını mutlaka aldırın. Senede bir kez bacalarınızı mutlaka temizletin, ara sıra kalorifer basıncını kontrol edin. Tüm bunlara dikkat ettiğinizde kış boyunca eviniz güzel ısınacak ve faturanız da gereksiz yere yükselmeyecektir.
Konu Resmi İçin Teşekkür (Thanks For The Image): Maitree Rimthong adlı kişinin Pexels'daki fotoğrafı
Kitaplar 14.12.2011 16669
Prf. Dr. Mehmet Öz, Siz Kullanım Rehberi kitabında bizlerin hayat tarzını değiştirecek bilgiler veriyor. Üstelik bunu çok eğlenceli, sürükleyici bir şekilde yapıyor. Kitapta daha genç kalmanın ve yaşamanın yöntemleri anlatılıyor.
Tatlılar ve Pastalar 23.02.2012 19796
Coco Kek nasıl yapılır? Coco Kek tarifi. Hayatınızda göreceğiniz en hızlı ve kolay kek Koko kektir. Misafiriniz aradı ve geliyorum dedi. Kekiniz 10 dakikada hazır. Bu tarifi herkes çok sevecek.
Tatlılar ve Pastalar 12.04.2012 17523
Çikolatalı Muhallebi tarifi, Çikolatalı Muhallebi nasıl yapılır? Son derece lezzetli ve sağlıklı bu muhallebimizden çok memnun kalacaksınız.