Güneş Gözlüğü Kullanırken Ve Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Yaz geldi güneş açtı. Bu durumdan hepimiz çok memnunuz fakat güneşin yaydığı zararlı ışınlar, sıcak ilkbahar ve yaz günlerinde daha da tehlikeli olabiliyor. İşte bu noktada koruyucu görev üstlenen güneş gözlükleri devreye giriyor. Güneş gözlüğünün gözleri zararlı ışınlara karşı koruduğu hepimizce bilinen bir gerçek. Ona olan ihtiyacın bir hayli arttığı bu sıcak günlerde güneş gözlüğünü bir aksesuar olarak değil, göz sağlığımızı koruyacak bir araç olarak kullanmalı, onsuz dışarı adım atmamalıyız. İşlevini yerine getirmesi için de gözlük seçimine gereken hassasiyeti göstermeliyiz.
Güneş ışınlarından korunmanın ilk şartı güneş gözlüğü kullanmak çünkü gözlük, güneşin zararlı etkilerini filtre etmekte, katarakt, makula, piterjium gibi hastalıkların oluşmasını önlemektedir. Gözlüklerin gözümüzü korumasını istiyorsak, kaliteli olmasına büyük özen göstermemiz gerekmektedir. Eğer yanlış ve kalitesiz güneş gözlüğü kullanırsanız gözde meydana gelebilecek hastalıklara da davetiye çıkarmış olacaksınız.
Güneş ışınlarının gözümüze verdiği zararlar nelerdir?
Ultraviyole ışınlarının gözlere olan etkisi oldukça fazladır. Güneş ışığı, göz kapağı tersinde ve gözün beyaz kısmını saran zar tabakası olan konjonktivada kanser oluşumuna neden olabilmektedir. Aynı zamanda halk arasında gözde et yürümesi veya kuşkanadı olarak bilinen piterjium hastalığının ana sebebidir.
Yine toplum içinde sarı nokta hastalığı olarak bilinen ve tedavisi oldukça zor olan makula dejeneransına neden olabilmekte, bu durumda ciddi görme kaybına yol açabilmektedir. Güneş ışınına uzun süre maruz kalmak ayrıca katarakt hastalığının erken dönemde gelişmesine de sebep olabilir. Bunun dışında güneşe çıplak gözle bakılması sonucu retinanın merkezinde, makulada yanık oluşabiliyor. Bu hastalık genelde doğa olayı güneş tutulmasını çıplak gözle keşfedenlerde görülmektedir.
Güneş gözlüğü hangi saatlerde ve yerlerde mutlaka takılmalıdır?
Kavurucu sıcaklarda etkili olan ultraviyole ışınlar, özellikle 10.00-15.00 saatleri arasındaki zaman diliminde daha da tehlikeli olmaktadır. Bunun yanı sıra yüksek rakımlı yerler, plajlar, karla kaplı alanlar ve geniş su birikintileri UV ışınlarına maruz kalma derecesini önemli ölçüde arttırmaktadır. Sağlığınız için en azından bu saatlerden ve bu mekânlardan uzak durmaya gayret edin, gözlük takmayı da ihmal etmeyin!
Güneş gözlüğü kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Gözlük saplarının gevşememesi için taç gibi kullanılmamalıdır,
Gözlüğün çizilmemesi için mutlaka kutusuna yerleştirilmelidir,
Gözlük camları özel bezi ile temizlenmelidir. Böylece camlar çizilmez ve daha uzun ömürlü olur,
Parfüm, saç spreyi gibi kimyasal içerikli maddeler gözlüklerden uzak tutulmalıdır,
Terin gözlüğe zarar vermesi nedeniyle gözlükler sık sık temizlenmelidir.
Güneş gözlüğü satın alırken nelere dikkat etmelisiniz?
Güneş gözlüğünün mutlaka UV filtreli olmasına ve polarize ışığı süzmesine dikkat edin.
Alacağınız gözlüğün filtreli olduğunu gösteren Sağlık Bakanlığı sertifikası olup olmadığına bakın.
Gözlüğün cam renginin homojen yani her yerde aynı olup olmadığına bakmayı unutmayın.
Güneş gözlüğünü yüz yapınıza uygun seçin. Göz çevrenizi örtmesine ve yüzünüze oturmasına önem verin.
Camları koyu renkli olan gözlükleri tercih edin.
Numaralı gözlük kullanıyorsanız, güneş gözlüğü almadan önce göz hekimine danışmayı ihmal etmeyin.
Güneş gözlüğünü kesinlikle herhangi bir yerden satın almayın. Polarize olmayan gözlükler özellikle çocuklar tarafından kullanılmamalıdır. Çünkü kalitesiz camdan yapılan bu gözlükler takıldığında göz bebeği küçülmez böylece zararlı ultraviyole ışını göz içine bol miktarda girer. Her güneş gözlüğü ultraviyole ışınlarının geçişini engellemez. Bu nedenle güneş gözlüğünün belgeli olması gerekir.
Satın aldığınız gözlüğün kalitesiz olduğunu anlamak için gözlüğü ışığa karşı tutun ve aşağı yukarı oynatın. Camında dalgalanmalar oluşuyorsa gözlük camı kalitesiz demektir.
Konu Resmi İçin Teşekkür (Thanks For The Image):
PhotoObjects.net on Picspree