Plastiklerin Zararları: Tehlike Saçıyorlar Farkına Varalım
Varlıkları hayatımızı kolaylaştıran plastikler işlevsel, hijyenik, hafif, dayanıklı ve ucuz olması nedeniyle hayatımızda çok önemli bir yer kaplıyorlar. Fakat hayatımızın her alanına soktuğumuz plastikler, naylon poşetler
dünyamız ve bizim hayatımızı tehtit ediyorlar.
Bakın biz plastikleri nerelerde kullanıyoruz; Hayatımızın en değerli varlıklarını beslerken; biberonlar, mutfaktaki kap kacaklar, su bidonları, buzdolabında gıdaları saklamak için kullandığımız poşetler, çöp kovaları, fırın kapları, plastik kaşık ve çatallar, plastik yada köpük bardaklar, plastik maddeden yapılmış duş lifleri, plastik bidonlarda yada şişelerde turşu kurma, yağlarımızı saklama ve daha neler neler.
Plastikler Bize Nasıl Zarar Veriyor?
Plastikler Bisfenol A malzemesi içeriyorlar. Bu madde sıcakla temas ettiği zaman kanserojen bir madde haline geliyor. Bebek biberonlarını ısıtarak mama hazırlamak, plastik bir kapta hazırladığınız bir gıdanın üzerine sıcak su dökmek, plastik fırın kaplarında yemek hazırlamak, plastik yada köpük bardaklarda sıcak içecekler tüketmek bizi kansere daha da yaklaştırıyor.
Yüzyılımızın hastalığı olan kanserin giderek artmasına bir çoğumuz şaşkınlıkla bakıyoruz fakat bilinçli bir şekilde yaşantımıza bakarsak bizi kansere taşıyan nedenleri görür ve bunlardan uzak durma yollarını hayatımıza taşırız.
Plastikleri Hayatımızdan Nasıl Çıkartabiliriz?
Örneğin içmek için aldığımız sular çeşme sularına göre daha aşındırıcıdır, bu nedenle güvenilir markaları tercih etmeliyiz. Cam sağlıktır, sularımızı cam sürahilere koymalı, cam saklama kapları kullanmalı, cam bardaklarda su ya da çay içmeli, bebeklerimize cam biberon almalıyız. Market alışverişlerinde cam saklama kaplarında bulunan ürünleri tercih etmeliyiz. Özellikle plastiklerin sıcakla temasından kaçınmalıyız. Aile büyüklerinin hikayelerini dinleyip onlardan tavsiyeler almalıyız. Onların gıda saklama koşulları şüphesiz bizimkilerden çok daha sağlıklıydı.
Peki Plastik Poşetler?
Plastik poşetler günlük yaşantımızda en sık kullandığımız malzeme haline gelmiş durumda. Marketlerden, pazarlardan aldığımız plastik poşetler ciddi bir şekilde çevre kirliliği oluşturuyor. Bu nedenle geri dönüşüm ülkemizde de önem kazanmaya başladı. Belediyeler bir çok bölgeye kağıt, cam ve plastik konteynırları koyuyor. Bu konuda bilinçli olursak kendi hayatımızı ve hayvanların yaşamını korumuş oluruz. Eğer çevrenizde kağıt, cam ve plastik konteynırlar bulunmuyorsa, siz evinizde çöpleri bu şekilde sınıflandırarak ayırırsanız, çöp toplayıcılar bunları ilgili yerlere ulaştıracaklardır.
Plastik poşetleri hayatımızdan yavaş yavaş çıkarmalıyız. Bunu yapmak tamamen mümkün olmasa da, günlük kullandığınız poşet sayısını azaltmak bile sosyal sorumluluk için küçük bir adımdır. Örneğin; pazara arabayla çıkın ve pazardan aldıklarınızın mümkün olanlarını arabaya poşetsiz yerleştirin, markete yada pazara anneanelerimizin bir zamanlar yaptığı gibi file ya da bez poşetlerle gidin, pazardan aldığınız meyve ve sebzeleri kağıtlarda muhafaza edin veya sağlıklı kaplarda saklayın. Başlangıçta tüm bunlara alışmak kolay olmayacaktır fakat çocuğunuzun ve kendinizin sağlığını düşünüyorsanız, çocuğunuza güzel bir dünya bırakmak istiyorsanız, siz de bir yerden başlamalısınız. Haftada 6 adet poşet az kullanırsanız, bu, ayda 24 torba, yılda 288 torba, ortalama bir yaşam süresince 22 bin 176 torba eder. Ülkemizde her 5 kişiden biri bunu uygulasa yaşamımız süresince 31 milyar 46 milyon 400 bin adet poşetten kurtulmuş oluruz.
Plastiklerin Hayvanlar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Çevreyi bilinçsizce plastik atıklarla kirlettiğimizde, hayvanlara da korkunç derecede zarar vermiş oluyoruz. Örneğin; dünyada hemen her deniz kuşunun midesinde plastik atık bulunuyor. Balinalarda yapılan otopsilerde, midelerinin polietilenlerle dolu olduğu tespit ediliyor. Plastik atıklardan dolayı her yıl 100,000'in üzerinde balina, fok, su kaplumbağası ve kuş ölüyor. Karada ise inekler, koyunlar, keçiler ve diğer hayvanlar yem ararken plastik yiyorlar. Hayvanlar bu nedenle hastalanıyor yada ölüyorlar. İşte bu nedenlerle plastik deyip geçmeyelim, işlevsel, hijyenik, hafif, dayanıklı ve ucuz olmasına bakmayalım ve yavaş yavaş hayatımızdan plastikleri çıkaralım, böylece çocuklarımıza ve gelecek nesile daha iyi bir hayat bırakmak için biz de bir katkıda bulunalım.
Konu Resmi İçin Teşekkür (Thanks For The Image):
Magda Ehlers adlı kişinin Pexels'daki fotoğrafı